Γραφείο Τελετών

Χάνδακα

Γραφείο Τελετών Χάνδακα

Τι είναι το Μνημόσυνο;

Τα ιερά μνημόσυνα είναι οι ακολουθίες που τελεί η Εκκλησία μας για την ανάπαυση των κεκοιμημένων. Η ακολουθία του μνημοσύνου δεν τελείται μόνη της αλλά πάντοτε μαζί με τη Θεία Λειτουργία. Γι αυτό και η ονομασία της ακολουθίας (μνημόσυνο) δεν αναφέρεται στην μνήμη του κεκοιμημένου αλλά στην μνημόνευση του κεκοιμημένου στην Θεία Λειτουργία, στις μερίδες που ο ιερέας τοποθετεί στο Άγιο Δισκάριο κατά την προετοιμασία των Τιμίων Δώρων στην Αγία Πρόθεση.

Πότε τελούνται τα μνημόσυνα ;

Η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει να γίνονται μνημόσυνα για τον εκλιπόντα ή την εκλιπούσα σε δύο επετείους. Η πρώτη στις 40 ημέρες και η δεύτερη στην συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του κεκοιμημένου. Γι αυτό υπάρχουν και οι χαρακτηριστικές ονομασίες που χρησιμοποιεί ο λαός μας «τα σαράντα»  και «ο χρόνος». Στην περίπτωση που οι οικείοι του κεκοιμημένου επιθυμούν την τέλεση μνημοσύνου και σε άλλες επετείους (τρίμηνα, εξάμηνα, εννιάμηνα, δίχρονα, τρίχρονα κτλ) αυτό δεν εμποδίζεται από το τυπικό της Εκκλησίας.

  • Οι δίσκοι εξυπηρετούν από δέκα άτομα και άνω.
  • Γίνεται ειδική παραγγελία – κατασκευή, για άτομα με αλλεργίες.

Ενα καθ’ ολα ιδιαιτερο και ξεχωριστο ιερο μνημοσυνο ειχαμε την τιμη να οργανωσουμε την προηγουμενη Κυριακη, οι φωτογραφιες μιλουν απο μονες τους, κατοπιν επιθυμιας της οικογενειας προετοιμαστηκαν  οι ΑΤΟΜΙΚΕΣ μεριδες κολυβων,και  τα ΕΙΔΙΚΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ
(εμπνευσης και αποκλειστικοτητας και των δυο του Γραφειου μας) για την διανομη των κερασματων που επελεχθησαν (κεικ, πιτες, εργολαβοι, ελιτσες, κλπ- δυνατοτητα απο 2 τεμαχια (κολυβο-κεικ) εως οσα επιθυμει ο καθενας), η διακοσμηση του ναου εγινε με  ιδιαιτερα ανθη, και κατα την εξοδο απο τον ναο οι υπαλληλοι μας τα προσεφεραν σε ολους τους προσκεκλημενους μαζι με  βυσσιναδα,κονιακ , ελιτσες και λουκουμια , ολα εγιναν οπως η οικογενεια επιθυμουσε.. ευχαριστουμε για την αμεριστη εμπιστοσυνη σας ολα αυτα τα χρονια..